A fiber lézervágó gépek előnyei, mint az elvárt vágósebesség, kisebb deformáció és magasabb szintű pontosság biztosításával rövid idő alatt a vágóberendezések meghatározó szereplőivé váltak. A lézergépek felhasználóit napjainkban leginkább a hatásfok növelésének és a költségek csökkentésének kérdése foglalkoztatja. Ennek megfelelően a lézerforrásra irányuló fejlesztések a megmunkálási hatásfok növelését helyezték előtérbe: a vékony lemezek vágási sebessége már a teljesítőképesség határait súrolja, a vastagabb lemezek vágása tekintetében pedig folyamatosan újabb technológiai áttörésekkel találkozhatunk.

A szénacél alapvetően a vas és a szén ötvözete, melyben a szén a teljes tömeg kb. 0.02-2.11 %-a. Emellett a szénacélban találhatunk még szilícium, mangán, kén és foszfor ötvözőket is. Elméletileg, minél nagyobb a széntartalom annál ridegebb és szilárdabb az acél, és annál kevésbé rugalmas.

A fiber lézervágó gépek előnyei a szénacél vágás során több szempontból is megmutatkoznak. Először is a vágás minősége az elvárásoknak megfelelő, sima vágófelület érhető el, mely ennek köszönhetően további megmunkálást nem igényel. Másodsorban a vágósebesség magas, jelentősen növelve a hatásfokot. A kimeneti teljesítmény stabil, a lézerforrás élettartama magas és könnyen karbantartható. A modern szoftver funkciók további előnyként említhetők meg. A könnyedén kezelhető vezérlőprogram segítségével ugyanis a felhasználók grafikus felületen, parancsok segítségével bármiféle nehézség nélkül készíthetik el a kívánt terveket.

Szénacél vágásnál nagyon fontos tényező, hogy a berendezés nagyfokú pontosságot tudjon biztosítani. Ez különösen igaz az autókba, hajókba, precíziós tartozékokba és háztartási készülékekbe készülő alkatrészek esetén. A lézeres vágógépek ennek a kritériumnak szintén kellő mértékben eleget tesznek. A munkaerő és üzemelési költségek minél alacsonyabb szinten tartása is kulcsfontosságú szereppel bír a felhasználók körében. Az automatizálás és az intelligens eszközök egyre nagyobb térhódítása közepette, a költséghatékonyan üzemeltethető lézeres berendezések – amivel kézi munkaerő takarítható meg, a hatásfok növelése mellett – így méltán kerültek a piac reflektorfényébe.