A fiber lézervágógépek számtalan előnnyel rendelkeznek. E tekintetben megemlíthető többek között a kiváló kimeneti lézersugár minőség, a magas elektro-optikai hatásfok, és például a megmunkálható anyagok széles tartománya. Mindemellett nem maradhat ki pozitívumaik felsorolásából az alacsony üzemeltetési költség, és további kitűnő műszaki és gazdasági jellemzőik. A szén-dioxidos lézergépekkel összehasonlítva a fiber lézereknek magasabb konverziós hatásfoka van, mégis alacsonyabb az üzemeltetési költségük. A számítások szerint a fiber lézerek költsége 23,4 RMB/óra (körülbelül 1046 Ft), míg a CO2-lézerek működtetési költsége 39,1 RMB/óra (~ 1748 Ft). A fiber lézervágógépek nagyobb teljesítménnyel bírnak, hatásfokuk magasabb, és tetszés szerint állíthatók be vagy tarthatók karban. Másrészről a lézer áthatoló képessége egy rendkívül jelentős előny.

A fiber lézereket általában a száloptika anyaga, a kimeneti hullámhossz és teljesítmény szerint osztályozzák. A száloptika anyaga szerint kristályszál-lézerekről, nemlineáris optikai szálas lézerekről, ritkaföldfém adalékolt száloptikai lézerekről és műanyag száloptikás lézerekről beszélhetünk.

A fiber lézergépeket széles körben alkalmazzák. Egyaránt hasznosíthatók az ipari megmunkálásban, a száloptikás adatátvitelben, a szórakoztatóiparban, a katonai fegyver gyártásban és az űriparban. A kimeneti teljesítmény, a működési mód, a hullámsáv és a ritkaföldfém adalék alapján több mint százféle száloptikai lézer létezik. Ezek mindegyike megfelel az ipari berendezésekkel szemben támasztott speciális igényeknek. A középső infravörös tartomány például az emberi szem számára biztonságos, a víz nagy mértékben képes azt elnyelni, így ideális orvosi világító lézer. Az Erbium adalékolású rendszer megfelelő hullámhossz esetén képes az optikai szálas kommunikáció megnyitására, ezért széles körben használható a száloptikás adatátvitel esetében. A láthatósági jellemzői miatt, a zöld lézer a szórakoztatásban és a vetítéstechnikában jut kiemelt szerephez.