Ásványi öntött gépágy váltotta fel a fémágyat

A Dream széria modelljeinek teljes gépágya márványból és más ásványi anyagokból készül, adalékok hozzáadásával. A kifejezetten a lézeres feldolgozáshoz készült – a nagy hőterheléssel járó 10 kW feletti vágásokat is könnyedén kezelő – ásványi öntött gépágy a hagyományos fémből készült gépágyat váltotta fel. Az ásványi márvány felhasználásával a kiemelkedő stabilitású robusztus gépágy test páratlan rezgéselnyelést, rezgésállóságot és deformáció mentes, hosszabb életciklust biztosít.

A megmunkált munkadarabok pontossága a gépágy stabilitásától is függ. Mivel az egy lépésben kialakított és nem utómegmunkált ásványi öntött ágy kisebb mértékű hőtágulási (zsugorodási) jellemzővel bír, így nincs érzékelhető, koncentrált összehúzódás és deformáció, ami javítja a vágott munkadarabok pontosságát. Az ásványi öntvény ugyanakkor kiváló rezgéselnyeléssel is rendelkezik, ami hatékonyan képes elnyelni a gyakori irányváltások következtében fellépő, jelentős rezgéskeltő hatással bíró ütő igénybevételt. Az ásványi öntvény hővezető képessége a fémek hővezető képességénél sokkal alacsonyabb, így a termikus elváltozások által okozott geometriai mérethiba is minimális szintre csökken.

Szénszál erősítésű kereszttartó

A szénszál erősítésű, vákuumformázási eljárással készített kereszttartó gerenda a háromszög keresztmetszetű prizmatikus kialakításának köszönhetően nagyon stabil, a rendkívül alacsony sűrűség miatt könnyebb, mégis a szerkezet nagyobb merevsége révén tökéletes, deformáció mentes dinamikus teljesítményt nyújt. A hagyományos hegesztett alumínium kereszttartókhoz képest a szénszál erősítésű kereszttartókat magas szilárdság és rugalmassági modulus jellemzi.

Azonos térfogat mellett a szénszálas anyagokkal akár 20-40 %-os tömegcsökkenés is elérhető. A szénszálas kereszttartó sűrűsége az acél kereszttartó sűrűségének kevesebb mint az 1/4-e, szilárdsága azonban az acél szilárdságának 5-7-szerese, ami azt jelenti, hogy a nagy sebességű és gyakori irányváltással járó lézervágásnál is alkalmazható.

Mivel a fajhő és az elektromos vezetőképesség a nemfémes és fémes anyagok jellemzői közé tehető, a kereszttartó kiváló fáradtsággal szembeni ellenállósággal, alacsonyabb kémiai aktivitással és kiemelkedő korrózióállósággal rendelkezik, ezért – stabil teljesítmény, magas élettartam és a lézervágás gyakori irányváltással járó követelményeinek teljesítése mellett – a legkülönbözőbb munkakörnyezetekhez is alkalmazkodik. A hőtágulási együttható alacsony, eloszlása pedig anizotróp, így a kereszttartó képes elviselni a 2 000°C-os hőmérsékletet. A gépbe még a Bodor Laser világrekorder, 40 kW-os lézerforrása is beszerelhető lenne!

Bodor Black intelligens technológia

Az olyan intelligens funkciókkal, mint például a fénysugaras élkeresés és a lézerfejjel végzett aktív ütközés elkerülés a hagyományos lézeres feldolgozási módszer teljesen átalakul, amivel a lézervágó gépek működési korlátai szűkebbre szabhatók, így a használat egyszerűbbé, hatékonyabbá és biztonságosabbá válik. A hatékony lemezpozicionálást fényképfelvételek készítése, azonosítás és számítás könnyíti meg. A hagyományos kapacitív élkeresést vizuális feldolgozási technológia váltotta fel.

A lézerfej aktív ütközésgátló funkciója vágás előtti ismeri fel az akadályokat, például a felbillent lemezdarabokat. A kötegelt lemezek egylépcsős beállításával teljesen automatizált folyamat valósítható meg. A 6 különböző lemezél vágási sémát és csomagolási funkciót tartalmazó intelligens hulladékkezelő program segítségével csökkenthető a hulladék mennyisége és így a költségszint.

Az intelligens túlmelegedés illesztés automatikusan kiszámítja és kompenzálja a vágófej fókuszának „sodródását” illetve a szervo kapacitás eltéréseit, így kezelni tudja a hősugárzás okozta alacsonyabb vágási minőség problémáját. A vágófej érzékelő modulja figyeli a vágógáz nyomását, és a rendszer ennek megfelelően kalibrálja és kompenzálja a nyomást.

A perforálás után a lézerfej egy örvénypályán lép ki, hogy a lyukasztás élén található salakmaradvány ne befolyásolja a vágási folyamatot. A lézerperforálási folyamatban a lyukasztás tényleges megtörténtekor a folyamat azonnal leállítható, ami csökkenti a perforálási időt és megóvja a gépágyat a tartós lézersugárzástól.

Teljesen zárt hurkú helyzetérzékelés

A teljesen zárt hurkú helyzetérzékelő rendszerrel szerelt hajtótengely segítségével mikrométeres felbontási pontosság érhető el; a pozicionálási pontosság és az ismétlési pontosság tízszer nagyobb, mint a hagyományos forgójeladós impulzusszabályozás esetén. A teljesen zárt hurkú helyzetérzékelés célja, hogy az aktuális mozgáspozíció a negatív visszacsatolással megadott elméleti értékkel azonos legyen és, hogy a vágás pontosság és a precizitás a lehető legnagyobb mértékben érvényesüljön. A teljesen zárt szerkezettel az érzékelők szennyeződése elkerülhető és biztosítható a hosszú távú pontosság és a magas élettartam.

Egy munkahengeres, hidraulikus csereplatform

A Dream lézergépekben újragondolták a hagyományos hidraulikus munkadarab kiemelési módszert, ami sokszor aszinkron hidraulikus emelést okozott. A magas emelőerőt biztosító, egyszeres működésű munkahenger és zseniális kialakítású csuklós mechanizmus ezzel szemben stabilitást és egyenletes emelést biztosít. Az ügyes kialakítású csuklóknak köszönhetően a 40 mm-es szénacél teljes terhelése mellett is egyenletes emelés érhető el. A Dream4-ben egy munkahengeres hidraulikus platform, a Dream6-ban dupla munkahengeres függőleges, hidraulikus csereplatform található.

Dream széria vágási minták

Dream lézervágógép
Dream lézervágógép
Dream lézervágógép