Azzal, hogy a kínai száloptikás lézertechnológia elérte a 10 kW-os teljesítményhatárt, a 10 kW feletti teljesítményű száloptikás lézervágó berendezések egyre népszerűbbé váltak a belföldi piacon, kiváló megoldásokat nyújtva ezzel a vastag lemezek vágásához. Számos gyártó azonban nincs tisztában az ultra nagy teljesítményű, száloptikás lézervágó gépek felépítésével és működésével. Ezért a Maxphotonics tapasztalt gyártástechnológiai mérnökei rendszerezték a 10 kW feletti vágófejek kiválasztását, telepítését, karbantartását és az ilyen vágófejekkel kapcsolatos óvintézkedéseket.

Modell választás

1. Lencsék aránya: A kollimátor és fókusz lencsék javasolt aránya 10 kW-os vágófejnél: 100/200 vagy zoomolható fej (10 kW teljesítményű száloptikás lézer széles lemezvastagság tartományt fed le és a fókusz beállításának széles spektrumát teszi szükségessé).

2. Csatlakozó modell: Jelenleg a 10 kW-os száloptikás lézervágó fej kimenetek elsősorban Q+ és QD típusúak. A vágófej megválasztásakor ügyelni az azonos típusú kimenetekre. A Bodor Laser 10 kW-os száloptikás lézervágó fejei Q+ kimenettel készülnek.

10 kW feletti teljesítményű vágófejek karbantartása

(1) A vágófej használata előtt javasoljuk, hogy a vágófejet tekerje körbe egy réteg ragasztószalaggal, hogy elkerülje a por vágófejbe jutását, a későbbi karbantartás során.

(2) Ha a 10 kW-os vágófej belső lencséje szennyezett vagy sérült, célszerű azt cserélni. A másodlagos szennyezés elkerülése érdekében, a tisztítás nem javasolt.

(3) A 10 kW-os vágófej védőlencséjének cseréje mellett a vágófej a vágóberendezéssel továbbra is használható. A felső védőlencse, a kollimátor és a fókusz lencse cseréjét pormentes környezetben kell elvégezni.

(4) Ellenőrizze a 10 kW-os vágófej lencséjét. Először egy fehér papírral kell megvizsgálni, hogy vannak-e fekete foltok a WMW száloptikás lézer vörös fényében, majd csökkenteni kell a lézer teljesítményt. Fekete fényérzékeny papír segítségével kell a foltot ellenőrizni. Végül a lencsét ki kell szerelni és mikroszkóp alatt meg kell vizsgálni.

A hűtés 10 kW feletti teljesítményű vágófejek esetén

1. A hűtés felépítése: A folyadékhűtőből a vágófej felé vezető vízcső átmérőjének nagyobbnak kell lennie, mint a vágófej vízhűtés csatlakozójának átmérője (Ø8 mm). A hűtőfolyadék áramnak legalább 4 l/percnek kell lennie, a víz hőmérsékletének 28-30°C között kell lennie.

2. A víz áramlási iránya: vízhűtő magas hőmérsékletű kimenet → 10 kW-os száloptikás lézerfej kimenet → 10 kW-os vágófej üreg→ a vízhűtő magas hőmérsékletű folyadék bemenet → 10 kW-os vágófej alsó üreg.

3. Hűtési megoldás: Mivel bizonyos vágófejek esetén az alsó csatornában nincs hűtőegység, a hosszú távú stabil vágás és a vágófej túlmelegedésének elkerülésére ajánlott egy vízhűtő modult beépíteni.

Lézervágás 10 kW teljesítményű Bodor lézervágóval

30 mm-es szénacél vágása 15 kW-os Bodor géppel