A lézervágás előnyei között említhető többek között a gyorsaság, a hatékonyság és a magas szintű pontosság. Kiváló vágási minőség érhető el a munkadarab sérülése nélkül, hiszen a lézervágó fej közvetlenül nem érintkezik az anyag felületével. Az egyik legfejlettebb feldolgozási technológiaként nem maradhat ki a lézervágógépek és lézervágás előnyei közül a környezetkímélő, energiatakarékos működés sem. Vegyük azonban sorra a további lehetőségeket, vágási módszereket:

1) Huzalvágás

Nagy pontosságú, nehezen perforálható, alacsony vágási sebesség. Alacsony berendezés beruházási költség. Egy berendezés ára – típustól, kapacitástól függően – 10.000 és 50.000 dollár között mozog.

2) Lézervágás

Nagy pontosságú, a vágási sebességet a lemez vastagsága befolyásolja, ami általában 10 m/percen belül van. Nem alkalmas vastag lemezekhez (csak 0–25 mm-es lemezekhez), a magas berendezés beruházási költség miatt nagy tételes gyártás esetén gazdaságos.

3) Vízsugaras vágás

Nagy pontosságú, alacsony vágási sebesség. Nem alkalmas nagy tételes gyártásra, magas berendezés beruházási költség.

4) Plazmavágás

Nagy pontosság (a termék függőlegessége nagyon pontos), nagy sebesség és jelentős energiafelhasználás. Nagy tételes gyártásra alkalmas, a berendezés beszerzése közepes beruházási szintet jelent.

lézervágás előnyei

Lézervágás Bodor géppel: nagyfokú precizitás, sima keresztmetszeti felület, kiváló vágási minőség

5) Láng (oxigén) vágás:

Pontosság (hődeformáció), alacsony sebesség, nagy tételes gyártásra alkalmas. A berendezés beruházási költsége alacsonyabb és az üzemeltetési költség is kedvezőbb.

6) Lyukasztás

Egyedi, kisebb tételes darabok gyártására nem igazán használható, nagy tételes gyártásra alkalmas. Vastagabb lemezek nehezebben vághatók ezzel a technológiával. A berendezés beszerzése közepes beruházási szintet jelent.

7) Táblalemezolló

Görbe vonalvezetésű vágáshoz nem, csak egyenes vonalú vágáshoz használható. A vastagabb lemezek vágása problémásabb.

130 mm vastag rozsdamentes acél lemez vágása 20 kW teljesítményű Bodor Laser géppel