A CNC lézervágó gépekben leggyakrabban használt lineáris tengelyhajtások között említhetők a golyósorsók, a fogasléces hajtások és a lineáris motorok. A golyósorsós hajtással gyakran találkozhatnunk az alacsony fordulatszámú, rövid lökethosszú CNC szerszámgépek esetén, míg a fogasléces hajtással magasabb fordulatszám és nagyobb lökethossz érhető el. A lineáris motorokkal a nagy sebességű, intenzív gyorsulásnak kitett, különleges felépítésű CNC szerszámgépek esetén találkozhatunk. Emellett a jelenleg általánosan elterjedt fogaslécek egyenes fogazású és ferde fogazású lécekre oszthatók.

1. Kiváló kapcsolódás

Homlokfogaskerekes kapcsolat esetén az érintkezési vonal a tengellyel párhuzamos egyenes vonal. Ezért a fogprofil pár azonos időben „lép be” és „lép ki” a kapcsolódásból a fogszélesség mentén, ami rezgéshez, zajhoz és az erőátvitel nem megfelelő stabilitásához vezet. Ferde fogazás esetén az érintkezési vonal a fogaskerék tengellyel hegyesszöget bezáró egyenes. A ferde fogazású fogaskerekek kapcsolódásakor van egy bizonyos fogmagasság korlát. Így a két fogprofil kapcsolódásakor az érintkezési vonal hossza nulláról egy bizonyos pozícióig növekszik. Ezek után a szétválásig fokozatosan rövidül, vagyis a fogaskerekek fokozatosan kapcsolódnak és válnak szét, így az erőátvitel simább és a zajszint alacsonyabb. Ugyanakkor ez a fogkapcsolódási módszer csökkenti a gyártási hibák erőátvitelre gyakorolt hatását.

2. Magas fokú egybevágás

Az egyes fogpárok terhelése csökkenthető a fogaskerék terhelhetőségének növelése mellett, ami növeli a fogaskerék élettartamát és egyenletesebbé teszi az erőátvitelt.

3. Kompakt mechanizmus

A normál, egyenes fogazású fogaskerekekhez viszonyított alacsonyabb, minimális fogszámnál, a ferde fogazású fogaskerekek esetén nem jelentkezik alámetszés. Így kompaktabb mechanizmust érhetünk el a ferde fogazás segítségével.