A lézervágás jelenleg a legfejlettebb fémvágási technológiának minősül. Alumínium ötvözet vágásakor a vágott él mentén sorja (fémsalak) keletkezik, ami durva vágási felületet eredményez, ami miatt a gyártóknak a felületet utólag fel kell csiszolniuk. Ez az újabb megmunkálási lépés jelentős időráfordítást és további megmunkálási költségeket jelent. Ennek kiküszöbölésére a Bodor Laser új Shining Cutting (Tükörsima vágás) elnevezésű technológiáját ajánljuk.

A Shining Cutting előnyei:

Ez a funkció az újonnan kifejlesztett „Saber” eszközünkre épül. A korábbi Smooth Cutting (Sima vágás) funkcióhoz képest könnyebb használni. Emellett a vágási minőség, a vágás hatásfoka és biztonsága egyaránt javult a normál vágáshoz képest.

1. Magasabb vágási minőség

Ezen funkció segítségével a vágott él garantáltan sorjamentes lesz, a felülete pedig tükörfényes, különböző vastagságú alumínium munkadarabok eltérő teljesítményű vágása során.

A vágási minőség összehasonlítása a Shining Cutting és a hagyományos vágási technológia esetén

2. Magas vágási hatásfok

Az alábbi oszlopdiagramon rögzítettük a 2 mm, 3 mm és 4 mm vastag alumínium lemezek vágásához szükséges időt, a funkció nélkül és a Shining vágási funkcióval (lemezterület: 3000 mm * 1500 mm; 3 kW teljesítménnyel). Először a funkció nélküli, normál vágást végeztük el, melyet követően további sorjátlanításra volt szükség ahhoz, hogy az egyes vastagságok esetében ugyanazt a vágási felület minőséget érjük el, mint a Shining Cutting funkció esetében. Ahogy az a diagramon is látható, a funkció használatával 30-50 %-os időmegtakarítás érhető el.

Feldolgozási idő 3 kW lézer teljesítményű géppel (szürke oszlop – hagyományos technológia, narancssárga oszlop – Shining vágási technológia)

3. Biztonságos és környezetbarát technológia

A normál vágással vágott munkadarabok esetében utólagos csiszolásra van szükség. A csiszolás során, porszórt alumínium darabok esetén porrobbanás fordulhat elő. A Shining vágási funkció használatakor azonban csak egy folyamatra van szükség, mellyel a kívánt felületi minőség biztosított, így csökken a porrobbanás kockázata is.

A Bodor Shining vágási technológia az összes fémlemez fiber lézer vágógépünkhöz és lézeres csővágógépünkhöz használható.